Tilbakehold og deponering i overleveringsfasen etter avhl. og buofl.

I forbindelse med overtakelse av bolig og næringslokaler dukker det ofte opp spørsmål om tilbakehold av deler av kjøpesummen.
For nye boliger er det også aktuelt med deponering etter bustadoppføringslova §49. Dette e-kurset tar for seg situasjoner knyttet til overtakelses- og oppgjørsfasen.

Meld meg på

Timer

1 juridisk time / 1 eiendomstime

Fagområde

Ajourført: 4. feb. 2020

Kursavgift

Medlemmer: 900 NOK ekskl. mva.

Andre: 1 450 NOK ekskl. mva.

Pris for abonnenter 0,-

INNFØRINGSKURS

Hva lærer du?

I forbindelse med overtakelse av bolig og næringslokaler dukker det ofte opp spørsmål om tilbakehold av deler av kjøpesummen. For nye boliger er det også aktuelt med deponering etter bustadoppføringslova §49. En typisk situasjon som ofte oppstår er at kjøper oppdager noe han mener er en mangel, og vil holde igjen eller deponere en del av kjøpesummen.

Selger mener på sin side at alt er i orden, og vil ha alt utbetalt. Det er de nærmere reglene for denne og tilgrensende situasjoner gjennom overtakelses- og oppgjørsfasen vi ser se nærmere på i dette kurset.

Vi belyser spørsmål som hva selger kan gjøre når han mener kjøpers tilbakehold er uberettiget, hva risikerer partene når de tar feil av sin rettsposisjon, og når opphører kjøpers adgang til å tilbakeholde eller deponere?

Hvis kjøper holder et beløp tilbake på meglers klientkonto, kan han senere be om å få beløpet utbetalt? Og, hva skjer når kjøper har tilbakeholdt beløp på grunn av en mangel, og når den er utbedret dukker det opp en ny mangel. Kan kjøper da fortsette å tilbakeholde på et nytt grunnlag? Dette er noen av temaene vi skal belyse i dette e-kurset. Det blir også gitt råd til kjøper og selger i de ulike situasjonene som kan oppstå.

Vi henter eksempler først og fremst fra boliger, men temaet er også aktuelt for næring.

_____

PS! JUS tilbyr nå et digitalt abonnement. Her får du tilgang til markedets største digitale portefølje av juridiske kurs. Som en del av dette abonnementet får du også tilgang til to livestreamkurs (årlige oppdateringskurs eller andre kurs som tilbys via livestream). Her kan du lese mer om abonnementet.

 

Hvem passer kurset for?

Kurset passer for deg som driver med oppgjør, eller som bistår en av partene i forbindelse med overtakelse av eiendom.

Leksjoner

Leksjon 1: Tilbakehold – beskrivelse og lovregulering Advokat Pål Grønnæss,
Advokatene i OBOS, Oslo

Leksjon 2: Vilkår for tilbakehold – hva om en part tar feil?
Leksjon 3: Slingringsmonn - deponering
Leksjon 4: Når utløper kjøpers frist for å tilbakeholde/deponere?Innledning og avhendingslovas regler
Leksjon 5: Når utløper kjøpers frist for å tilbakeholde/deponere etter bustadoppføringslova?
Leksjon 6: Når må kjøper frigjøre tilbakeholdt/deponert beløp?

Foredragsholdere

Praktisk informasjon

Kurset er ajour med rettstilstanden på innspillingsdato, 4.februar 2020.
Du kan ta kurset på PC/Mac, nettbrett eller smart-telefon. Du kan se kurset flere ganger, og selv bestemme hvor stor del du ønsker å se av gangen. For å få godkjent etterutdanningstimer må hele kurset gjennomføres og kontrollspørsmålene besvares.

Når du er påmeldt kurset får du tilgang til kurset på "min side", på jus.no. Kurset er tilgjengelig i 180 dager fra kjøpsdato.

Ajourført: 4. feb. 2020

Kontaktpersoner

Bolig- og eiendomsrett

Fagutvalget jobber kontinuerlig med å videreutvikle kursporteføljen. Kursene inneholder ofte eiendomstimer og innhold som er spesielt rettet mot advokater som jobber med eiendomsmegling og som har Finanstilsynets krav om etterutdanning i tillegg til Advokatforeningens timekrav.

Dersom du har innspill til temaer eller foredragsholdere hører vi gjerne fra deg. Kontakt utdanningssjef Torill Løebekken på tlf: 92211266 eller tol@jus.no.


Mer informasjon om fagutvalget