Podkast

Takk & lov – med Anine Kierulf 

Takk & lov er en ukentlig podkast om dagsaktuelle og mer varig aktuelle problemstillinger fra jussens verden, ledet av Anine Kierulf. Takk & lov lages av Juridika og Juristenes Utdanningssenter. 

Lytt og abonner på podkasten her, Spotify, Apple eller i din foretrukne podkast-avspiller.

Innspill til tema? Send oss en e-post på juspost@jus.no

___________________

Episode # 14 Alternativ tvisteløsning med Sverre Blandhol

30. september

I siste episode av sesong to av Takk & lov, har vi nok en gang lyttet til dere lytteres temaønsker: Vi tenker høyt om alternativ tvisteløsning. 

Tvisteløsning i retten tar uhorvelig lang tid, og er gjerne så dyrt at man ikke har råd til det. Da er det ikke så rart at man ser seg om etter andre eller alternative måter å løse tvister på.

Den som med stø hånd loser Anine trygt mellom potensielle tvisteskjær i sjøen er professor, advokat, megler og alternativ konfliktløser Sverre Blandhol.

Episode # 13 Tomtefeste med Thomas Andersen og Carina Orge Borchgrevink Næss

23. september

I dagens episode skal det handle om Tomtefeste; en ordning som på samme tid er både mystisk, kronglete og rar, men også også svært utbredt og praktisk. Få lover har skapt så mange tvister som denne! 

Til å hjelpe programleder Anine Kierulf gjennom tomtefesternes og bortfesternes irrganger har hun fått med seg to kunnskapsrike feste-deltakere: Thomas Andersen og Carina Orge Borchgrevink Næss.

Episode # 12: Påtalemyndigheten med Hans Vang

16. september

Hvem er det vi egentlig henvender oss til når vi mener noe er virkelig galt? Som regel er det politiet, og da nærmere bestemt en særlig gruppe: Politijuristene. 

Men: Hva er egentlig en politijurist? Hvilket forhold har de til resten av politiet? Hvordan ser deres arbeidsdag ut? Hvilke praktiske, faglige og moralske dilemmaer må de løse på sin vei? Og sist, men ikke minst: Hvordan skal politiadvokater opptre i sosiale medier? 

Til å belyse disse sentrale spørsmålene har Anine fått med seg noe så sjelden som en kombinert makthåndhever og twitterkonge: Hans Vang.

Episode # 11: Den nye arveloven med John Asland

Hva er vel mer evig aktuelt enn spørsmål om arv? I denne episoden av Takk og Lov møter Anine Kierulf professor John Asland, instituttleder på institutt for privatrett ved UiO, for å diskutere den nye arveloven.

Hva skjer med formuesgodene våre når vi dør? Hvem skal få hva og hvorfor - og ikke minst: hvor mye? Kan vi bestemme alt dette selv? Lytt og få svar!

Episode # 10: Konkurs med Ellen Schult Ulriksen

2. september

I dagens episode av Takk og Lov rekapitulerer Anine Kierulf og partner i Haavind, Ellen Schult Ulriksen noen grunntrekk i konkursretten, for dem som ikke husker den helt til fingerspissene. 

De to tar også for seg den nye rekonstruksjonsloven - som ble vedtatt våren 2020. Justisminister Mælands poeng med den nye loven var å redusere antall konkurser, og få på plass en mer effektiv ordning for å avhjelpe gjeldsproblemer og videreføre levedyktige bedrifter. 

Likevel har vi sett nesten 3000 konkurser, men bare åtte rekonstruksjoner. Hva skyldes dette?     

 

Episode # 9: Legal tech og AI med Merete Nygaard

26. august 

I sesongpremieren av Takk og Lov har Anine Kierulf med seg advokat og legal tech-gründer Merete Nygaard. Sammen forsøker de å finne ut hvordan koronakrisen har gitt jussteknologi en real rakett i bakenden, hvilke rettssikkerhetsspørsmål kunstig intelligens avstedkommer, hvor mye mer intelligent enn oss den kunstige varianten egentlig er når det kommer til fordommer og menneskelige svakheter og ikke minst: «What’s in it for me» i betydningen oss, det rettssøkende Folket™, ikke bare jurister og advokater. 

 

Episode # 8 BONUSEPISODE: Personvern med Bjørn Erik Thon del 2

 

Takk & Lov - Bjørn Erik Thon, en av dem som har grublet aller mest på personvernspørsmålene her til lands, sitter fortsatt i studioet vårt for å opplyse og informere. Det handler stadig om personvern - og hva som skjer med det for tiden.

 

I dagens episode snakker vi mest om hva den nye e-loven egentlig betyr for personvernet vårt, i tillegg til at vi får høre om den gangen Bjørn Erik virkelig redefinerte forbrukerrettighetene med et lampekjøp på IKEA.

 

 

Episode # 7 BONUSEPISODE: Personvern med Bjørn Erik Thon

Takk & Lov – vi korter ned ventetiden til sesong to med en todelt bonusepisode i innspurten mot sommeren! Disse to episodene handler om personvern – og hva som skjer med det for tiden. Det er snart ikke den ting vi gjør som ikke på en eller annen måte registreres. Bankkortbruken vår, hvor vi er, hva vi liker på Facebook, hvem vi ringer eller sender meldinger til, kort sagt: Vi lever i en tid der personvernet vårt berøres på ulike måter nesten hele tiden. Det er kanskje greit - eller kanskje ikke? Det vi tenker høyt om i disse episodene er at app-innsamlede opplysninger om hvor vi beveger oss er til salgs, og lett kan brukes til å kartlegge hvor vi, våre, politikere og forsvarsfolk bor, jobber og går når vi er syke, hva som var grunnen til at denne smittestopp-appen ikke ble helt det vi kanskje hadde håpet - og ikke minst: Hva den nye e-loven egentlig betyr for personvernet vårt.

Gjesten vår er en av dem som har grublet aller mest på disse spørsmålene her til lands, og som også i ti år har tatt et særlig ansvar for å passe på personvernet vårt, nemlig direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

 

Episode # 6: Ytringsfrihet med Jon Wessel-Aas

 

29. april

 

I den siste episoden av Takk og lov (for denne gang!) skal det handle om ytringsfrihet. I den forbindelse har Anine vært så heldig å få besøk av herr ytringsfrihet, personvern og sosiale medier himself, Jon Wessel-Aas. I løpet av snaue tre kvarter er de innom både humor, redaktøransvar på nett, ytringsfrihetskommisjonen og språklige forvirringer i retten. Takk for nå, vi lyttes til høsten!

Vi har allerede fått tips om fremtidige samtaletemaer og gjester fra dere som hører på, og vi tar gjerne imot flere. Send dine tips til jh@jus.no.

 

 

Episode # 5: Barnets beste med Elisabeth Gording Stang

22. april 

Denne ukens tema berører både små og store samfunnsborgere – nemlig barnets beste. Dette har vi hørt om, men hva er det? Det høres ut som noe absolutt alle er for – men hvordan kan det da ha seg at begrepet også vekker sterke reaksjoner?

Til å snakke om noen av alle de problemstillingene som hører inn under paraplyen «barnets beste» har vi invitert en av dem som har grublet mest på dette, både som sekretariatsleder, forsker, doktor og professor: Elisabeth Gording Stang, fra OsloMet.Episode # 4: Domstolene med Ragnar Lindefjeld

15. april 

Domstolene er kanskje den av våre statsmakter som er mindre kjent for andre enn jurister – de fleste av oss har rett og slett svært sjelden noe med dem å gjøre i våre liv. Og takk og lov for det! Samtidig er den dømmende makt en helt sentral del av demokratiet og rettsstaten, så hva skjer egentlig der? Både i dagliglivet, men også nå: Hvordan påvirkes domstolene egentlig av koronakrisen?  

Til å belyse disse spørsmålene har Anine invitert tingrettsdommer Ragnar Lindefjeld, en fin fyr som har de beste forutsetninger for å gi lytterne en god oversikt over domstolene både fra innsiden og utsiden.

 

 

Episode # 3: COVID-19 med Hans Petter Graver

 

8. april

Det er spesielle dager, både i Norge og i resten av verden; vi står midt i en pandemi. Mange har ubesvarte spørsmål og mange befinner seg i situasjoner de aldri har stått i før. Statsministeren og hennes regjering innførte «de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid». Hvilke juridiske spørsmål fører de til? Hvilke grenser setter Grunnloven og menneskerettighetene for kriselover, hytteforbud, søringkarantene og andre tiltak?

Til å hjelpe oss med å belyse disse spørsmålene har vi invitert professor Hans Petter Graver, som gjennom en lang karriere har grublet mye på den juristskapte virkelighet, og som de senere årene har forsket nettopp på rettsstaten i kriser. 

 

Episode # 2: Juss og klima med Adele Matheson Mestad

1. april

 

I dagens episode av Takk & lov møter Anine Kierulf direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad, for å snakke om juss og klima. Da snakker vi ikke om dårlig luft i retten eller det tidvis kansellipregede samtaleklimaet blant jurister; vi snakker om klimakrisen, klimautfordringer, klimasaken og hva den egentlig har med juss å gjøre. 

 

 

Episode #1: NAV og EØS med Christoffer C. Eriksen

 

25. mars – premiere!

 

I den første episoden av Takk & lov møter Anine jussprofessor Christoffer C. Eriksen for å snakke om NAV-saken, eller skandalen, hva den egentlig går ut på, og hvordan EØS-reglenes innvirkning i norsk rett generelt byr på muligheter og utfordring for alle fra den minst mektige trygdeborger til den mest mektige statsminister og hennes rådgivere. En sak, en skandale eller begge deler? Lytt og bestem selv! 

Les sak hos Juridika om hvordan podkasten ble til: Takk og lov – nå kan du høre lyden av juss!

Fra saken hos Juridika Innsikt:

 «Første episode handler for eksempel om den store NAV-saken som har hjemsøkt vårt land i 2019. I studio kommer EØS-eksperten Christoffer Eriksen, som er professor ved Institutt for offentlig rett ved UiO. 

 

– Denne podkasten spilte vi jo inn en ukes tid før koronaviruset brøt ut og situasjonen er jo blitt endret for mange. Men jussen fortsetter som før, og NAV-saken fortsetter jo som før. 19. mars erklærte for eksempel Gjenopptakelseskommisjonen at den første NAV-saken åpnes, sier Eriksen.»

Anine Kierulf arbeider som førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo og som spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter.

Ønsker du å bli varslet når det kommer en ny episode? Abonner på podkasten direkte i din avspiller! Se oppskrift under.

Du kan også abonnere på vårt nyhetsbrev, følge oss på Facebook, LinkedIn eller Instagram for informasjon om podkast, kurs og kompetanseutvikling.

Her er oppskriften for å få episodene rett til mobilen eller datamaskinen.

Har du Iphone, følger det med et program som heter Podkaster. Der kan du søke opp Takk og lov og trykke på «abonner»

Du kan også bruke Spotify, og søke opp på samme måte. Der trykker du på «Following» for å abonnere på Takk og lov.

I appstore finner du også andre podkast-avspillere, der du også vil finne Takk og lov.

Android-telefoner og andre typer har også mange podkast-avspillere du kan velge mellom.

Du kan også bruke pcen din. Hvis du ikke vil lytte direkte i nettleseren din her på jus.no, kan du også bruke Apples program Itunes. Det fungerer både på Mac og PC. Der søker du opp podkasten, og kan abonnere direkte via «Abonner»-knappen.

Vi tar gjerne i mot innspill fra dere på vår podkast!

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger kan du ta kontakt med Juristenes Utdanningssenter eller Juridika i sosiale medier, eller sende en mail til fagansvarlig jurist. Hvis du lytter i Apple sin avspiller, er det også hyggelig hvis du vil vurdere podkasten og/eller legge igjen en omtale.

Aktuelle kurs

Mars

Oktober

Kontaktpersoner

 • Janne Haraldsen
  INNSPILL TIL TEMA:

  Janne Haraldsen

  Fagansvarlig jurist
  m: (+47) 924 44 807
 • Mette Bisgaard
  INNSPILL TIL TEMA:

  Mette Bisgaard

  Fagansvarlig jurist
  m: (+47) 944 30 546